It does not focus with Ultra Wide Angle Lens

General discussion about topics related to OpenMV.
User avatar
jcarlos
Posts: 5
Joined: Fri Nov 16, 2018 3:39 pm
Location: Spain

It does not focus with Ultra Wide Angle Lens

Postby jcarlos » Sat May 18, 2019 6:52 pm

INTRO

Thank you for this project! We are proud owners of two OpenMV M7 Cams.

I had the honor of participating in the OpenMV H7 cam kickstarter... and this week i received the package with the OpenMV H7 Cam + other accesories/items :-D Today (2010/05/19) I have begun to test all the new material.

First: The cam seems works! :mrgreen:

However i have problems with any items (LCD Shield, Wifi Shield, Ultra Wide Angle Lens) . :roll:

In this post i will only describe my problem about the Ultra Wide Angle Lens:


THE PROBLEM

I am unable to focus with the Ultra Wide Angle Lens. I have no problem with telephoto lens or normal lens. However I have to screw the lens a lot to start focusing. And then, when i am *starting* to focus I think I have reached the limit, and I do not want to force more. It is too hard. Effectively. I perceive the *wide* angle (in the Frame Buffer Screen) but too unfocused to distinguish details. :-(

Any help or hint?

If you need more info (pictures or so), just ask for it!

Thanks in advance!

JC


PS:
My environment is Windows 10 x64. OpenMV IDE 2.2.0 The firmware is 3.4.1 (i have upgraded).
JC
User avatar
iabdalkader
Posts: 999
Joined: Sun May 24, 2015 3:53 pm

Re: It does not focus with Ultra Wide Angle Lens

Postby iabdalkader » Sat May 18, 2019 7:01 pm

Hi, yes please post pictures of the lens, framebuffer etc.. Also please post all the issues with you have with anything else in this post.
User avatar
chrisb2
Posts: 7
Joined: Mon Feb 18, 2019 2:54 am

Re: It does not focus with Ultra Wide Angle Lens

Postby chrisb2 » Sat May 18, 2019 8:19 pm

I just check my OpenMV H7 wide angle lens and have the same problem (the std lens is working fine). I tried cleaning the thread on the lens with IPA, then screwing in and repeating several time, but its made no difference. The photo of the lens shows the position where it stopped turning. As far as I can see both threads look fine and the bottom of the lens will be nowhere near the camera chip.

regards,
Chris
IMG_20190519_120425.jpg
IMG_20190519_120532.jpg
User avatar
iabdalkader
Posts: 999
Joined: Sun May 24, 2015 3:53 pm

Re: It does not focus with Ultra Wide Angle Lens

Postby iabdalkader » Sat May 18, 2019 8:52 pm

Hi, you need to loosen this screw a little bit:
Untitled.png
User avatar
chrisb2
Posts: 7
Joined: Mon Feb 18, 2019 2:54 am

Re: It does not focus with Ultra Wide Angle Lens

Postby chrisb2 » Sat May 18, 2019 9:01 pm

I took the screw out, it gets a bit further, but still not in focus.

thanks,
Chris
User avatar
iabdalkader
Posts: 999
Joined: Sun May 24, 2015 3:53 pm

Re: It does not focus with Ultra Wide Angle Lens

Postby iabdalkader » Sat May 18, 2019 9:15 pm

I'm not sure it could be the lens, I'll contact our supplier and get back to you. @jcarlos are you having the same issue if you remove the screw ?

It would be helpful if someone can measure the inner diameter of the mount and the diameter of the lens to compare.
User avatar
iabdalkader
Posts: 999
Joined: Sun May 24, 2015 3:53 pm

Re: It does not focus with Ultra Wide Angle Lens

Postby iabdalkader » Sat May 18, 2019 9:32 pm

In the meantime if you want a replacement lens mount just order another one from the store and add a note to the order and I'll refund it.
User avatar
chrisb2
Posts: 7
Joined: Mon Feb 18, 2019 2:54 am

Re: It does not focus with Ultra Wide Angle Lens

Postby chrisb2 » Sat May 18, 2019 9:47 pm

Measured with caliper gauge.

Lens, I get 11.86/11.87mm anywhere on the thread, does not seem to be tapered.
Base, I get 11.44mm from an avg of 6 measurements, this is harder measure accurately. Despite repeated measurements I could not convince my self was tapered, but maybe my caliper skills are not up to this!

Chris
User avatar
iabdalkader
Posts: 999
Joined: Sun May 24, 2015 3:53 pm

Re: It does not focus with Ultra Wide Angle Lens

Postby iabdalkader » Sat May 18, 2019 10:33 pm

chrisb2 wrote:
Sat May 18, 2019 9:47 pm
Measured with caliper gauge.

Lens, I get 11.86/11.87mm anywhere on the thread, does not seem to be tapered.
Base, I get 11.44mm from an avg of 6 measurements, this is harder measure accurately. Despite repeated measurements I could not convince my self was tapered, but maybe my caliper skills are not up to this!

Chris
Almost the same here, but mine works fine. Anyway I'll forward this to our supplier, thanks for taking the time to measure it. Please order a lens mount from the store and leave a note.
User avatar
chrisb2
Posts: 7
Joined: Mon Feb 18, 2019 2:54 am

Re: It does not focus with Ultra Wide Angle Lens

Postby chrisb2 » Sat May 18, 2019 11:30 pm

Ordered lens mount as requested, its Order 3919.

thanks,
Chris
User avatar
jcarlos
Posts: 5
Joined: Fri Nov 16, 2018 3:39 pm
Location: Spain

Re: It does not focus with Ultra Wide Angle Lens

Postby jcarlos » Sun May 19, 2019 10:01 am

Sorry for my delayed answer!
iabdalkader wrote: Also please post all the issues with you have with anything else in this post.
Are you sure? they are very different problems... I though it was better open new posts for each problem...
iabdalkader wrote:@jcarlos are you having the same issue if you remove the screw ?
Well. I have removed the screw completely, and it certainly seems that I can go a little further. It is better however it is not enough. :?
chrisb2 wrote:I took the screw out, it gets a bit further, but still not in focus.
Exactly!!
iabdalkader wrote:Hi, yes please post pictures of the lens, framebuffer etc.. Also please post all the issues with you have with anything else in this post.
I attach a video where you can see the full procedure and framebuffer:
https://vimeo.com/337104613

NOTE 1: The screw is removed.
NOTE 2: I have verified carefully that I have not overcome the best point of focus at any time.

Please; if you need pictures, just ask me.

JC

Sorry for my English!
JC
User avatar
iabdalkader
Posts: 999
Joined: Sun May 24, 2015 3:53 pm

Re: It does not focus with Ultra Wide Angle Lens

Postby iabdalkader » Sun May 19, 2019 10:57 am

It looks like a problem with some lens mounts, I'll have more details later. For now all I can do is send you a replacement, please order another lens mount and I'll refund. As for the other issues, please search the forums first for issues related to LCD or WiFi shields, if nothing helps go ahead and post in new posts.
User avatar
kwagyeman
Posts: 3440
Joined: Sun May 24, 2015 2:10 pm

Re: It does not focus with Ultra Wide Angle Lens

Postby kwagyeman » Sun May 19, 2019 11:34 am

Hi, some of our lenses mounts are sometimes not perfectly constructed. So, we need to send you a replacement one. Please email us about getting a replacement lens mount.
Nyamekye,
CMCheng
Posts: 9
Joined: Mon Aug 14, 2017 11:24 pm

Re: It does not focus with Ultra Wide Angle Lens

Postby CMCheng » Wed Jun 05, 2019 10:30 pm

I have the same problem. The new H7 lens mount seems a lot tighter than the M7. With the normal lens the friction is "just right". But the wide angle lens the thread is too tight to get a normal focus.
User avatar
kwagyeman
Posts: 3440
Joined: Sun May 24, 2015 2:10 pm

Re: It does not focus with Ultra Wide Angle Lens

Postby kwagyeman » Wed Jun 05, 2019 11:19 pm

I will tell our CM to check the wide angle lens fits on all new units.
Nyamekye,
CMCheng
Posts: 9
Joined: Mon Aug 14, 2017 11:24 pm

Re: It does not focus with Ultra Wide Angle Lens

Postby CMCheng » Wed Jun 05, 2019 11:59 pm

I just used a dremel to remove half of the thread and it is good now :lol:
Attachments
Lens holder thread removed.jpg
User avatar
chrisb2
Posts: 7
Joined: Mon Feb 18, 2019 2:54 am

Re: It does not focus with Ultra Wide Angle Lens

Postby chrisb2 » Fri Jun 14, 2019 6:56 pm

I received the new lens mount and can confirm the wide angle lens now focuses perfectly. Thankyou.
ScottM
Posts: 62
Joined: Thu May 30, 2019 2:12 pm
Location: Ottawa, Canada

Re: It does not focus with Ultra Wide Angle Lens

Postby ScottM » Wed Jun 26, 2019 2:01 pm

I think that it is a known issue that some of the lens mounts cannot accommodate the ultra wide lens. You can screw it in most of the way, but not enough to get proper focus. The replacement mounts they sell for $1 apiece seem to work fine.

Return to “General Topics”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests